Premier League | Fotbollsklubben

Premier League

premier leagueEngelska Premier League består av en rad kända lag som till exempel Manchester United, Manchester City, Liverpool samt Londonlagen Arsenal, Chelsea och Tottenham.

Manchester United är den mest framgångsrika engelska fotbollsklubben alla kategorier. Klubben grundades redan år 1878 och har vunnit 20 engelska mästartitlar, varav 13 av dessa kommit under de senaste 25 åren. Utöver det har man även 11 FA-cuptitlar samt 3 Europacup- och Champions League-titlar. I våras avslutades en epok i klubben då skotten Alex Ferguson lämnade tränarposten efter hela 26 år. Numera tränas Manchester United av en annan skotte, nämligen David Moyes.

Manchester City har efter att under många år stått i skuggan av ärkerivalen lyckats etablera sig som ett topplag i den engelska ligan. Stora satsningar bar förra året frukt då man vann Premier League efter att slutat på samma poäng som Manchester United, dock med bättre målskillnad än dessa. Titeln var lagets tredje totalt och den första sedan år 1968. Laget är också en av de många klubbar som vår svenske stjärntränare Sven-Göran Eriksson tränat. ”Svennis” tränade laget under en säsong, nämligen 2007/2008.

I den engelska huvudstaden London vimlar det av fotbollsklubbar både på högre och lägre nivå. Den genom mest framgångsrika av dessa är utan tvekan Arsenal, eller ”Gunners” som laget också kallas. Laget har totalt 13 ligatitlar, den senaste kom 2004. Återstår att se om man lyckas vinna i år, förutsättningar är åtminstone goda, då laget för närvarande leder Premier League.

Den andra stora Londonklubben är Chelsea, vilka under de senaste tio åren tagit hem hela tre titlar. Tottenham har länge varit Londons tredje lag. Även om man alltid är ett stabilt lag på övre halvan av tabellen lyckas man aldrig riktigt nå toppen.

Ett lag som nästan ligger med i toppen, men som trots detta inte lyckats vinna engelska ligan på över 20 år är Liverpool. Dock är laget det med näst flest titlar genom tiderna, 18 stycken, efter Manchester United. Liverpool är även det engelska lag med flest Europacup- och Champions League-titlar, nämligen hela fem stycken, den senaste kom som bekant 2005 efter en rafflande finalmatch mot italienska Milan.